Миколаївська обласна
державна адміністрація
офіційний сайт


Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим



�������� �������� ����������� ������ �� ����� �� 2020 ����







Важлива інформація для громадян, вимушених залишити свої оселі.
19 Червня 2017

Медики попереджають: як запобігти і що робити при симптомах ботулізму

Тема: Події

Останнім часом в Україні почала збільшуватися кількість випадків захворювання на ботулізм. Однак, на сьогодні, за даними МОЗ України, в країні тимчасово відсутні препарати для специфічного лікування ботулізму (сироватки протиботулінічної).

Враховуючи загострення епідемічної ситуації та відсутність зареєстрованих лікарських засобів для здійснення невідкладних заходів з профілактики та лікування ботулізму МОЗ України звернулося до міжнародних організацій з проханням надати гуманітарну допомогу у медичних імунобіологічних препаратах. За можливості, необхідні препарати будуть поставлені у найкоротші терміни.

Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Які продукти небезпечні:

  • В’ялена або слабопросолена риба;
  • Ковбаса;
  • Шинка;
  • М’ясні, грибні, рибні консерви.

Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків від 12 до 24 годин. Дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток, тому важлива рання діагностика захворювання. Клінічна діагностика ботулізму ґрунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

Симптоми хвороби:

  • Підвищена температура;
  • Сухість в роті;
  • Ускладнення ковтання;
  • Невиразність мови;
  • Двоїння в очах;
  • Помутніння і опущення повік;
  • М’язова слабкість;
  • Запаморочення;
  • Нудота і блювання;
  • Пронос;
  • Здуття живота;
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок.

Заходи безпеки:

  • Ретельно очищати продукти та посуд, що використовуються для консервування, від бруду та пилу.
  • Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.
  • М'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
  • По можливості не закривати герметично гриби і інші продукти, які важко відчистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток суперечка ботулізму.
  • Зберігати домашні консерви при низьких температурах.
  • Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також «саморобні» м'ясні та рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.
  • Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
  • Не вживайте в’ялену та слабо просолену рибу.

І найголовніше, завжди варто пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден із рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею - основна міра профілактики ботулізму.



Всі новини  →